dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ćwikła z chrzanem

         

 

     
rozdrobnienie buraków

 

         

 

  • 1 kg buraków,
  • 10—15 dkg chrzanu,
  • 1—2 cytryny,
 
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • 1 dkg kminku,
  • sól, cukier do smaku
  
 
  1.   Średnie, jednakowej wielkości buraki dobrze wyszorować, zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości (1—1½ godziny), wystudzić w tej samej wodzie, obłupać ze skórek. Buraki dobrze ugotowane dają się łatwo w ten sposób obierać. Zetrzeć na drobnej tarce, dodać sok z cytryny.

  2.   Chrzan oczyścić, umyć, oskrobać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce. Połączyć razem z utartą ćwikłą. Dodać opłukany kminek, doprawić do smaku solą i cukrem i jeśli trzeba odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.

  3.   Ćwikła z chrzanem jest doskonałym dodatkiem do mięs i wędlin, a także do ryb.