dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Łosoś z wody z masłem

  • 80 dkg łososia
  • wywar
  • 1 cytryna
  • 4 dkg masła
  • 3 jaja (ugotowane na twardo)
  • 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki
  • zielenina
  1. Łososia sprawić, opłukać, odfiletować bez ości ze skórą i łuską, wyporcjować. Włożyć do gorącego wywaru (Dorsz z wody), gotować około 30 minut.
  2. Ugotowaną rybę wyjąć, z każdej porcji zdjąć skórę, wyłożyć na półmisek, skropić stopionym masłem.
  3. Obok ryby ułożyć drążone, posypane siekaną zieloną pietruszką i skropione masłem ziemniaki, siekane jaja polane masłem oraz zielony groszek (z konserwy lub gotowany).
  1. Przybrać ćwiartkami lub talarkami cytryny i zieleniną.
  2. Łososia podać z ziemniakami z wody, a w sosjerce podać sos holenderski, pieczarkowy, węgierski itp.