dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Śledź pod pierzynką

 

  1. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach, obrać.
  2. Zetrzeć do osobnych miseczek na tarce o dużych oczkach, zetrzeć też jajka.
  3. Pokroić śledzie w kostkę.
Zrobić sos:
  1. Wymieszać majonez ze śmietaną, dodać pieprz i szczyptę soli.
  2. Do szklanego naczynia układać warstwami: śledzie, posolone ziemniaki, buraki i jajka.
  3. Na każdej warstwie rozprowadzić sos, również na górnej.
  4. Posypać natką z pietruszki i udekorować.
  • 2 duże słoiki marynowanych śledzi (najlepiej rolmopsów),
  • 4 ziemniaki,
  • 4 średnie buraki,
  • 4 jaja na twardo,
  • 1 kubek śmietany 12%,
  • 1 słoik majonezu (mały),
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki