dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Żurek śląski

     
     
składniki:
  • 1 ½ l wody
  • ⅔ szklanki śmietany
  • 2 cebule
  • 15 dkg słoniny
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • czosnek, majeranek
  • ziele angielskie
  • zakwas z żytniej mąki do smaku
     
              
     
   Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 6 – 8 minut na wolnym ogniu pod przekryciem.  

   Wlać śmietanę, wymieszać z mąką, wlać zakwas, zagotować i doprawić do smaku.

   Podawać z ziemniakami z wody pomaszczonymi skwarkami ze słoniny.