dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Amoniaczki

         

 

 

         

 

     
  • 40 dkg mąki (2 szklanki),
  • 10 dkg margaryny,
  • 15 dkg cukru (8 łyżek),
  • 1 szklanka mleka,
 
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka amoniaku do ciasta (kwaśnego węglanu amonowego),
  • 1 cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
  • tłuszcz do smarowania blachy,
     
 
 
  1.  Zagotować mleko.

  2.  We wrzącym mleku rozpuścić sypki amoniak do ciast, ostudzić.

  3.  Utrzeć jaja z cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier wanilinowy.

  4.   Szybko zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.

  5.  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczone blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.

  6.  Amoniaczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu przez dłuższy czas.