dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Awokado z małżami

         

 

     

 

         

 

  • 5 owoców awokado,
  • 2 puszki marynowanych małżów,
  • 1 grapefruit,
  • 1 majonez,
 
  • 6 łyżeczek płatków migdałowych,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki wódki 40%,
  • sól, pieprz,
  • cukier puder,
 
  1.  Awokado umyć, osuszyć, przeciąć każdy owoc wzdłuż na połowę. Wyjąć pestki i wydrążyć trochę owocu, aby powiększyć wgłębienie.

  2.  Owoc skrapiamy lekko sokiem z cytryny – awokado nie straci ładnego koloru. Obieramy grapefruita, dzielimy na cząstki, zdejmujemy skórę i kroimy owoce w kostkę.

  3.  Małże wyjmujemy z zalewy i osączamy. Awokado napełniamy małżami i grapefruitem.

  4.  Do majonezu dodajemy szczyptę soli, pieprzu mielonego, łyżkę soku z cytryny oraz nieco skórki otartej z cytryny.

  5.  Mieszamy dokładnie i sosem dekorujemy owoce. Po wierzchu posypujemy je migdałami.

  6.  Wkładamy do lodówki, aby schłodzić potrawę przed podaniem.