dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Baba puchowa

      
przepis staropolski
 

parzona baba wielkanocna

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 7 dkg drożdży,
  • 15 dkg cukru pudru,
  • 10 żółtek,
         
  • 15 dkg masła,
  • 1 kieliszek rumu,
  • szczypta soli,
  • 20 dkg rodzynek,
  
 
  1. 25 dkg mąki sparzyć wrzącym mlekiem, bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było w niej grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykrywszy zaczyn pozwolić mu wyrosnąć.
     
  2. Żółtka ubić sprężyną z cukrem pudrem na pulchny krem. Ubite żółtka oraz resztę mąki dodać do zaczynu i doskonale wyrobić, aby ciasto odchodziło od ręki i od miski. Wówczas dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu i szczyptę soli.
     
  3. Znów dokładnie wyrobić ciasto ręką, na ostatek dodać namoczone wcześniej rodzynki, oprószone odrobiną mąki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Gdy prawie całkowicie wypełni formę, rosnąc pod przykryciem – włożyć do dobrze wygrzanego piekarnia na 50–55 minut.
     
  4. Gorącą jeszcze babę wyjętą z formy obficie posypać cukrem—pudrem, lub gdy ostygnie polukrować białym lukrem.