dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Babka drożdżowa

 
     
rozczyn:
  • 2 dkg drożdży
  • ½ dkg cukru
  • mleko
ciasto:
  • 10 dkg masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dkg cukru
  • skórka cytrynowa
  • 40 dkg mąki
  • ½ szklanki mleka
  • sól
  • 3 dkg rodzynek
  • 1 dkg masła do smarowania formy
  • 2 dkg cukru – pudru z wanilią do posypania
babka
     
             
     
listki Zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
 
listki Przygotować kamienną formę na babkę.
 
listki Utrzeć w misce surowe masło, dodać po jednym żółtku, ucierając, jajko i cukier do żółtek wsypać mąkę, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać letnie mleko, i sól i wybijać łyżką, gdy ciasto odstaje od łyżki, wymieszać z rodzynkami.
 
listki Wyłożyć do formy, wciskając rodzynki do środka ciasta, pozostawić go do wyrośnięcia.
 
listki Wyrośniętą babkę upiec w dobrze wygrzanym piekarniku(¾ godziny), wyłożyć póki gorąca posypać cukrem z wanilią, ostudzić, opierając o brzeg stolnicy.