dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Baranina z kapustą i ziemniakami

     
     
 
  • 40 dkg baraniny bez kości
  • 50 dkg kapusty włoskiej
  • 50 dkg ziemniaków
  • 15 dkg cebuli
  • 5 dkg tłuszczu
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
     
             
     
  Mięso opłukać, podzielić na cztery kawałki, zalać wrzątkiem (ok. ½ l) w dużym, płaskim rondlu, osolić i gotować prawie do miękkości. Kapustę obrać z wierzchnich, zepsutych liści, obgotować we wrzącej wodzie i pokroić na dość duże cząstki. Ziemniaki umyć, obrać i opłukać, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić na talarki i zrumienić na tłuszczu.
 

  W rondlu z gotującym się mięsem ułożyć warstwami kapustę, ziemniaki, posypując każdą warstwę kminkiem, szczyptą soli i pieprzu, na wierzchu ułożyć mięso polać tłuszczem ze zrumienioną cebulą. Jeżeli trzeba dolać wrzącej wody jednak nie powinna ona przykrywać zawartości garnka, aby potrawa nie była zbyt rzadka.

  Rondel przykryć pokrywką i dusić przez około ½ godziny.