dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Baranina z wody

         

 

 
składniki:
  • 1¼ kg mięsa z kością (nie tłuste, od udźca)
  • ¼ kg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
 
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść bobkowy
 
     
  1.  Mięso opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, natrzeć solą, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości na niezbyt silnym ogniu.
     
  2.  Włoszczyznę oczyścić, opłukać i kiedy mięso jest na dogotowaniu, dołożyć do naczynia, posolić, dodać pogniecione przyprawy, razem dogotować.
 
  1.  Podawać z ziemniakami, jarzynami z rosołu, zieloną fasolką z wody, duszonymi pomidorami.
  2.  Na pozostałym wywarze najlepiej przyrządzić zupę ziemniaczaną.