dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz śląski

  1. Buraki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać wrzącą wodą, zakwasić, pogotować przez chwilę i pozostawić do naciągnięcia smaku i koloru.
  2. Jabłka umyć, obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Barszcz przecedzić, połączyć z jabłkami, wymieszaną z mąką śmietaną i przyprawami, pogotować chwilę i doprawić do smaku.
  3. Podawać z ziemniakami z wody. 
  • 4 średnie buraki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • ½ szklanki śmietany,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz, cukier,
  • majeranek, sok z cytryny – do smaku,
  • 2 l wody