dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz buraczany czerwony zabielany

Składniki:

  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • 1 szklanka kwasu burakowego
  • 25 dag kości
  • ½ szklanki śmietany
  • 25 dag włoszczyzny
  • 3 dag mąki 5 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy,
  • pieprz, sól, cukier
  1. Warzywa i kości opłukać, oczyścić, buraki opłukać, pokroić, dodać sól i przyprawy, ugotować wywar;
  2. Odcedzony wywar podprawić śmietaną i mąką, zagotować, dodać kwasu burakowego i cukru do smaku, posolić do smaku;
 
  1. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupki, podzielić na części wzdłuż i włożyć do wazy; jeśli barszcz nie ma intensywnego koloru, można zabarwić go burakami: mały burak ćwikłowy opłukać, obrać, zetrzeć na tarce, włożyć do łyżki cedzakowej, zanurzyć w zupie, tak aby łyzka z burakami wystawała ponad poziom zupy; wycisnąć buraki łyżką i wyrzucić.
  2. Podawać z ziemniakami albo z fasolą.