dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Barszcz burakowy

 
     
składniki:
  • 1 ½ l wody
  • 40 dkg buraków
  • ½ kg mięsa z kością
  • 20 dkg kości
  • 20 dkg włoszczyzny
  •  ½ dkg grzybków suszonych
  • 5 dkg cebuli
  • ¼ - ½ l kwasu burakowego,
  • sól, cukier, pieprz,
  • liść bobkowy, ząbek czosnku
     
     
     
  1. Namoczone grzyby i opłukane kości z mięsem zalać wodą, osolić i powoli gotować. Na dogotowaniu włożyć włoszczyznę, zrumienioną cebulę i przyprawy.
  2. Osobno upiec lub ugotować w łupinach dokładnie wyszorowane, opłukane buraki. Gdy są miękkie, odcedzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do przecedzonego wywaru, zagotować.
  3. Barszcz przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą, cukrem i kwasem burakowym.
         

   Podawać z fasolą perłową lub fasolą dużą „Jaśkiem”, kaszą gryczaną, jajami na twardo.

Czysty barszcz przecedzony przez gęste sito i odtłuszczony podawać z pasztecikami z ciasta francuskiego, półfrancuskiego, drożdżowego, z uszkami, paluszkami kruchymi.

Pozostałe mięso z wywaru zużyć do przyrządzania nadzienia do pierogów, pasztecików, uszek itp.

   

Barszcz burakowy przyrządza się również na rosole z szynki, na boczku i kiełbasie.