dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Barszcz burakowy

przepis staropolski

 
 
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • ciepła woda
  • (skórka chleba razowego)
 
 
 
  1. Buraki opłukać, oczyścić szczoteczką, odciąć cienki korzonek, obrać, pokroić na małe kawałki.
  2. Włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą (dodać kawałek skórki z chleba).
  3. Przykryć słój ponakłuwanym papierem lub szmatką, pozostawić w cieple 5 – 8 dni.
  4. Kiedy barszcz sfermentuje, zlać go, wynieść do zimnego miejsca. Buraki zalać po raz drugi wodą, po skwaszeniu zlać, wymieszać z barszczem z pierwszego kiszenia, zlać do butelek, zakorkować, przechowywać w chłodnym miejscu.
Młody, 3 – 5 dniowy barszcz używać jako napój witaminowy po jego lekkim osłodzeniu.