dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz kiszony

   

składniki:

  • 1 ½ kg buraków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 mała cebula,
  • 3—4 ząbków czosnku, 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru.
  • Letnia woda do zalania warzyw.

 

  1. Pokroić buraki i inne warzywa na plasterki lub nieduże kawałki, czosnek posiekać, do wody dodać sól i cukier.
  2. Włożyć warzywa do słoja lub do naczynia ceramicznego o pojemności 4—5 litrów. Zalać wodą tak aby je przykryć do poziomu 5 cm powyżej poziomu warzyw.
  3. Odstawić w ciepłe miejsce na 10—12 dni. W czasie kiszenia zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni wody.
  4. Po ukiszeniu odcedzić jarzyny, zlać do butelek i wstawić w chłodne miejsce. Używać do gotowania czerwonego barszczu.