dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz ukraiński

potrawa regionalna (podkarpacie)

     
     
składniki:
  • 20 dkg fasoli dużej „Jaś”
  • 40 dkg buraków
  • 20 dkg włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler
  • 1 ½ l wody
  • 15 dkg kapusty włoskiej
  • 40 dkg świeżych pomidorów lub 6 dkg koncentratu pomidorowego
  • ⅛ l kwasu burakowego
  • ⅛ l śmietany
  • 2 dkg mąki
  • sól, cukier
  • ząbek czosnku
     
              
     
   Fasolę opłukać, namoczyć na noc w przegotowanej, zimnej wodzie, ugotować, a gdy jest miękka – osolić. Z połowy buraków i włoszczyzny opłukanej, oczyszczonej ugotować wywar (Barszcz zabielany). Resztę opłukanych i oczyszczonych buraków i warzyw pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Pod koniec gotowania dodać poszatkowaną kapustę włoską.      Ziemniaki opłukać, obrać, pokroić w kostkę, ugotować w przecedzonym wywarze. Pomidory ugotować w małej ilości wody, przetrzeć. Do wywaru wlać rozmieszaną mąkę z ⅛ l wody, zagotować, włożyć jarzyny, fasolę, pomidory, wszystkie składniki połączyć ze śmietaną i kwasem burakowym. Przyprawić do smaku czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Barszcz ten można również przyrządzić na wywarze z kości.