dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz wigilijny z uszkami

         

składniki: 4 porcje, przygotowanie: 3 godz., 1 porcja = 350 kcal

     
  • ½ l kwasu buraczanego
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 5 buraków
  • 8 – 10 dkg grzybów suszonych
  • 2½ l wody
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 – 3 ziarnka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier, pieprz
 
Uszka:
  • 15 dkg mąki
  • 2 jaja
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • tarta bułka
 
     
              
  1.   Umyć grzyby. Zalać ½ l wody i odstawić na trzy godziny. Następnie ugotować je do miękkości, odcedzić, zachować wywar a grzyby posiekać.

  1.   Buraki i włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Zalać 2 l wody, dodać sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie i gotować około ½ godziny. Wywar odcedzić, połączyć z kwasem buraczanym, doprawić wywarem z grzybów, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.
 
  1.  Cebulę oczyścić, posiekać wymieszać z grzybami, podsmażyć na maśle. Dodać łyżkę tartej bułki, jajko, doprawić solą, sporą ilością pieprzu i dobrze wymieszać.

  2.  Z mąki, jaja i wody oraz szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować i pokroić małe kwadraty. Na każdym ułożyć porcję farszu i ujmować uszka. Ugotować w osolonej wodzie, podawać z barszczem. uszka wigilijne