dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Barszcz z botwinką

 
     
 składniki:
  • 15 dkg włoszczyzny
  • ½ kg mięsa (cielęcina) z kością
  • 6 raków
  • 3 dkg cebuli
  • ¼ kg młodych buraków z natką (botwina)
  • ¼ l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • ¼ l kwasu ogórkowego
  • liść bobkowy,
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier
  • 1 łyżka posiekanego zielonego koperku
  • 1 ogórek kiszony lub świeży
  • 5 łyżek ugotowanej, pokrojonej cielęciny
  • ⅛ l śmietanki kremowej
  • 3 jaja na twardo
     
              
     
  1.  Warzywa i kości opłukać, oczyścić, dodać przyprawy (czosnek, liść bobkowy), ugotować wywar.
  2.  Raki należy oczyścić szczoteczką bardzo starannie pod bieżącą wodą, ugotować na wywarze. Wyjąć mięso z raków, włożyć do wazy, (zamiast raków można włożyć ugotowaną, pokrojoną cielęcinę.
  3.  Młodą botwinkę opłukać, pokroić w grube paski, ugotować w zakwaszonej wodzie, odcedzić, włożyć do wazy.
  4.  Jaja opłukać, ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokrajać na 4 części wzdłuż, włożyć je do wazy. Koper opłukać, posiekać, włożyć do wazy. 
 
  
barszcz z botwinką i rakami
  1.  Ogórek obrać cienko, pokroić w talarki, włożyć do wazy.
  2.  Wywar z kości i warzyw odcedzić, odtłuścić, podprawić mąką i śmietaną. Zupę wlać do wazy, dodać soli, zabarwić tartym surowym burakiem, ostudzić. Ubić śmietankę kremową.
  3.  Po nalaniu zupy na talerz dodać trochę bitej śmietanki.