dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Barszcz zabielany

  1. Warzywa opłukać, oczyścić, buraki opłukać, obrać, pokroić w cienkie talarki, zalać wrzącą wodą, osolić, gotować do miękkości.
  2. Mąkę rozmieszać z niedużą ilością zimnej wody lub mleka, połączyć z przecedzonym wywarem, zagotować.
  3. Dodać do smaku kwas burakowy, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z fasolą perłową lub dużą „Jaś”, ziemniakami, jajkami gotowanymi na twardo.
  4. Barszcz zabielany można przyrządzić na wywarze z kości.

składniki:

  • 40 dkg buraków
  • ¼ dkg włoszczyzny
  • 1 ¾ litra wody
  • ¼ litra kwasu burakowego
  • 40 dkg buraków
  • ¼ dkg włoszczyzny
  • 1 ¾ litra wody
  • ¼ litra kwasu burakowego