dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

   

Befsztyk po tatarsku

(tatar)

     
 
składniki:


  • 6 dkg korniszonów
  • 6 dkg grzybków marynowanych
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 40 dkg polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 6 dkg cebuli
  • 3 – 5 dkg musztardy
   
Befsztyk po tatarsku  
   
   

 Polędwicę wołową lub pierwszą krzyżową oczyścić z żył, przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól, oliwę, żółtka. Wyrobić dobrze łyżką.

 Masę ułożyć na półmiseczku i uformować piramidkę, dookoła obłożyć siekanymi grzybkami, korniszonami.

                     Befsztyk po tatarsku można podawać w porcjach. Wówczas ukształtować małe befsztyki, robiąc w każdym zagłębienie, do środka którego włożyć surowe żółtko. Przybrać siekanymi grzybkami, korniszonami.
Befsztyk po tatarsku można przyrządzić z garmażeryjnego „tatara”.