dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Befsztyk z polędwicy po angielsku

 
     
składniki:
  • 70 dkg polędwicy wołowej (środkowej)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 2 dkg masła
  • 1 łyżka oleju
  • 10 dkg chrzanu
  • sól, pieprz
masło szczypiorkowe:
  • 4 dkg masła
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
     
              
     
   Polędwicę opłukać, obrać z powięzi i tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na cztery plastry, uformować je nożem w krążki o grubości 2 – 2,5 cm (mięso na befsztyki musi być dojrzałe i dostatecznie skruszałe). Befsztyki posmarować olejem (pędzelkiem), a następnie pozostawić na 2 – 3 godziny pod przykryciem. Chrzan umyć, oczyścić, opłukać, ostrym nożem zestrugać na cienkie, długie wiórki. Rozgrzać silnie tłuszcz na dużej patelni.
 

   Mięso oprószyć solą, pieprzem, natychmiast kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony 3 – 4 minuty, tak aby na powierzchni wytworzyła się silnie zrumieniona skórka, a mięso wewnątrz pozostało różowe. Pod koniec smażenia dodać masło. W czasie smażenia befsztyki nie powinny się stykać ze sobą na pólmisku., na każdy położyć krążek masła utartego ze szczypiorkiem. Przybrać wiórkami chrzanu.

   Podwać z wiórkami oraz z jarzyną z wody: brukselką, fasolką szparagową, kalafiorem, sałatą.

     

Befsztyki można przyrządzać również na opiekaczu.