dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Befsztyki

         

 

     
           

 

składniki:
 
 
     
  • 70 dkg mięsa bez kości,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 4 dkg masła,
 
  • 10 dkg chrzanu,
  • 5 dkg cebuli,
  • sól, pieprz,
     
       
 
  1. Befsztyki można zrobić z polędwicy, ze zrazówki lub z krzyżówki. Głównym warunkiem powodzenia przy przyrządzaniu befsztyku jest smażenie go na bardzo silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu z cebulą.

  2. Mięso po wyżyłowaniu pokroić w poprzek na spore kawałki, lekko rozbić i posolić.

  3. Na rozpaloną patelnię wrzucić kawałek masła, a gdy się zrumieni kłaść mięso. Po podsmażeniu z jednej strony przewracać befsztyki nożem, posolić z wierzchu, położyć kawałek świeżego masła.

  4. Gdy mięso zrumieni się z drugiej strony, wyłożyć wprost na dobrze rozgrzane talerze.

  5. Podawać z podsmażonymi ziemniakami, oraz ze struganym chrzanem, po wierzchu polać sosem powstałym w czasie smażenia.

  6. Bardzo smaczną przyprawą do befsztyków jest sos zwany „a la maitre d’hotel”.

  7. Ziemniaki do befsztyku należy po obraniu sparzyć, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z podrumienionym masłem, szczelnie przykryć i smażyć na wolnym ogniu często potrząsając. Powinny być gotowe po 10 minutach.