dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Biszkopciki wyciskane

 
     
składniki:
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg cukru
  • ½ łyżki octu (6%)
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
  • 4 duże jaja
  • ¼ paczki proszku spulchniającego
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • 2 dkg masła do formy
     
              
     

   Jaja ucierać z cukrem (dodając je kolejno) tak długo, aż masa będzie bardzo pulchna równocześnie wsypując po trochu przesianą mąkę. Dodać ocet, wanilię, siekaną skórkę cytrynową i pomarańczową.

 

   Posmarować dokładnie szeroką, prostokątną blachę, oprószyć mąką. Ciasto włożyć do worka cukierniczego z końcówką o odpowiedniej wielkości.

 

   Wyciskać ciasto rysując na blasze małe krążki i zapełniając je ciastem na grubość 1 cm. Zamiast wyciskać można nakładać ciasto łyżką.

      Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec około 10 minut. Gdy ciastka lekko się zrumienią (na jasnozłoty kolor), wyjąć, a gdy lekko ostygną zdejmować z blachy szerokim nożem.
     
Te same ciastka można przyrządzać z jaj ubijanych na parze.