dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Biszkopt z kaszki manny

 

  • 3 jaja,
  • 9 dkg cukru,
  • 10 dkg grysiku,
  • wanilia,
  • ¼ l mleka,
  • ⅓ l sosu waniliowego,
  • 3 dkg masła do formy,
  • 2 dkg tartej bułki do formy
Żółtka utrzeć z cukrem (6 dkg) i wanilią na pulchną masę. Ubić pianę, pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru, kłaść żółtka, przesypać kaszką manną, lekko wymieszać, wyłożyć do małej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut. Upieczony biszkopt zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Upieczony biszkopt zalać mlekiem i wstawić do piekarnika na parę minut. Wyjąć, wyłożyć na półmisek. Pokroić na porcje, przybrać dżemem lub konfiturą.
 
Osobno podać sos waniliowy. Podaje się również ze smażonym sokiem owocowym.