dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną

 
     
 

ciasto:

  • 4 jaja
  • sól
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 2 dkg masła do formy

nadzienie:

  • 30 dkg poziomek lub malin
  • 6 dkg cukru
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki
  • wanilia
     
              
     
   Żółtka utrzeć z cukrem (7 dkg) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dkg cukru. Włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25 – 30 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić. Przekroić bardzo ostrym nożem na dwa placki.  
   Przełożyć poziomkami lub malinami lekko ocukrzonymi. Wierzch biszkoptu przybrać bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami.
 
W ten sam sposób można przyrządzić biszkopt z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami.