dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Botwina (barszcz burakowy)

składniki:
  • 40 dkg botwiny (2 pęczki młodych buraczków z liśćmi)
  • 30 dkg cielęciny z kością
  • ¼ dkg włoszczyzny
  • 1 ½ l wody
  • ocet, sól, cukier
  • ⅛ l śmietany
  • 3 dkg masła lub margaryny
  • 2 dkg mąki
  • ok. ¼ l kwasu burakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka siekanej zieleniny (koper, szczypiorek, pietruszka)

Kości opłukać, zalać zimną wodą, gotować około pół godziny. Włożyć mięso, osolić, razem gotować. Pod koniec dodać warzywa, ugotować do miękkości.

Jaja umyć, ugotować na twardo. Botwinę bardzo starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody pod przykryciem.

Wywar przecedzić, podprawić mąką rozmieszaną z ⅛ l zimnego wywaru.

Zagotować, połączyć ze śmietaną, dodać kwas burakowy, włożyć ugotowaną botwinę i mięso pokrojone w kostkę.

Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem lub kwaskiem cytrynowym, wsypać koperek, pietruszkę i siekany szczypiorek.

Podawać z jajami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub talarki.