dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Żywienie w ostrych chorobach gorączkowych

         

bulion mięsny, zupa pomidorowa, kleik z kaszy jęczmiennej na wodzie, papka z ziemniaków, kluski z twarogu, budyń z twarogu na słodko, wołowina gotowana mielona, pulpety z mięsa, galaretka witaminowa, galaretka mleczna, legumina z pieczonych jabłek, krem z kaszy manny z żółtkiem

     

Bulion mięsny

w górę strony
w górę strony
  • 300 ml wody
  • 10 dkg chudego mięsa
  • 3 dkg włoszczyzny
  • 1 g soli
  • 1 żółtko
Oczyszczoną włoszczyzną oraz pokrojone mięso włożyć do naczynia z zimną, nie osoloną wodą. Gotować powoli do odparowania połowy ilości płynu. Po ugotowaniu wywar odcedzić, dodać sól oraz żółtko.
   

Zupa pomidorowa

 w górę strony

w górę strony
  • 300 ml wody 3 dkg włoszczyzny
  • 3 dkg kości
  • 1 g soli
  • 10 dkg pomidorów
  • 3 dkg śmietany
  • 1 dkg masła
Przygotować mocny wywar z włoszczyzny i kości. Po odcedzeniu dodać śmietanę przez 2 – 3 minuty. Pomidory rozparować w osobnym naczyniu i przetrzeć. Przygotowany wywar połączyć z przecierem pomidorowym oraz pozostałymi składnikami (nie gotować powtórnie).
   

Kleik z kaszy jęczmiennej na wodzie

w górę strony
w górę strony
  • 350 ml wody
  • 2 g soli
  • 2 dkg kaszy
  • 1 dkg masła
  • 1 żółtko
Opłukaną kaszę włożyć do naczynia z zimną wodą, osolić i gotować powoli przez około ½ godziny. Po ugotowaniu przetrzeć i połączyć z masłem i żółtkiem.
   

Papka z ziemniaków

w górę strony
w górę strony
  • 15 dkg z ziemniaków
  • 2 g soli
  • 1 dkg masła
  • 2 dkg śmietanki
Umyte ziemniaki ugotować w łupinach. Po ugotowaniu zdjąć łupinę z ziemniaków, przetrzeć je i połączyć z pozostałymi składnikami.
   

Kluski z twarogu

w górę strony
w górę strony
  • 10 dkg twarogu
  • 1 jajo
  • 15 g mąki pszennej
  • 15 g masła
  • 1 g soli
5 g masła utrzeć z żółtkiem i z twarogiem, połączyć z ubitą śmietaną i mąką. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać pozostałą ilość masła.
   

Budyń z twarogu na słodko

w górę strony
w górę strony
  • 1 jajo
  • 2 dkg cukru
  •  7 dkg twarogu
  • 5 g mąki pszennej
  • 5 g masła
Do utartego z cukrem żółtka dodać utarty twaróg, ubitą z białka pianą oraz mąkę. Wymienione składniki wymieszać, po czym nałożyć do wysmarowanej uprzednio masłem formy. Gotować na parze pod przykryciem przez około 25 minut.
   

Wołowina gotowana mielona

 w górę strony

w górę strony
  • 15 dkg mięsa
  • 3 dkg włoszczyzny
  • 2 g soli
  • 1½ dkg masła
Mięso włożyć do naczynia z gorącą wodą i podgotowaną włoszczyzną, gotować krótko na wolnym ogniu. Po ugotowaniu zemleć na maszynce i połączyć z masłem.
   

Pulpety z mięsa

w górę strony
w górę strony
  • 9 dkg chudego mięsa
  • 1 jajo
  • 1 g soli
  • 1 dkg masła
  • 1 dkg czerstwej bułki
  • 25 ml mleka
Masło utrzeć z żółtkiem, połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, oraz ubitą z białka pianą. Po wymieszaniu składników formować pulpety, następnie włożyć je na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 10 minut.
   

Galaretka witaminowa

w górę strony
w górę strony
  • 120 ml wody
  • 5 g (1 łyżeczka) koncentratu owocowo-witaminowego
  • 2 dkg cukru
  • 2 g żelatyny
Ciepłą, przegotowaną wodę podzielić na dwie części: w jednej rozpuścić koncentrat i cukier, w drugiej – żelatynę, obie części połączyć i pozostawić aż do zestalenia.
   

Galaretka mleczna

 w górę strony

w górę strony
  • 150 ml mleka
  • 1½ dkg cukru
  • 2 g cukru waniliowego
  • 2 g żelatyny
Sposób wykonania – jak wyżej.
 

Legumina z pieczonych jabłek

 w górę strony

w górę strony
  • 15 dkg jabłek
  • 2 dkg cukru–pudru
  • 1 jabłko
  • 2 g żelatyny
Jabłka upiec i przetrzeć. Do przecieru dodać cukier i żelatynę rozmoczona w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać, dodać ubitą z białka pianę, wymieszać lekko i pozostawić do zestalenia się.
 

Krem z kaszy manny z żółtkiem

w górę strony
w górę strony
  • 125 ml mleka
  • 2 dkg kaszy manny
  • 2 dkg cukru
  • 1 dkg masła
  • 1 żółtko
  • 2 g cukru waniliowego
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko wlać kaszę rozmieszaną z niewielką ilością wody i ugotować. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na gładką masę. Do masy tej dodawać porcjami gotującą się kaszę, przy czym ubijać trzepaczką w celu uzyskania puszystej konsystencji.
 
 
     
 
 W miarę poprawy stanu zdrowia chorego należy stopniowo rozszerzać dietę, wprowadzając potrawy nie przecierane, mniej delikatne. Żywienie dietetyczne według podanych wskazówek powinno być stosowane do końca choroby, a także w okresie rekonwalescencji.
 W okresie tym bowiem zdarzają się jeszcze niewielkie stany podgorączkowe, a ustrój nie jest w stanie pełnej równowagi.