dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Buraki kiszone

   Kwas burakowy znajduje się szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym jako zdrowy i tani napój lub naturalny kwas do potraw.

Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie, dokładnie wyszorować szczotką, opłukać, obrać, pokroić w cienkie plastry lub paski, włożyć do wymytych i wyparzonych garnków kamiennych lub słoi i zalać letnią przegotowaną wodą. Naczynie pozostawić w ciepłym miejscu (blisko płyty kuchennej),  barszcz buraczany

a dla szybszego ukiszenia można dodać kawałek skórki z chleba. Po 6 – 7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń, a kwas zlać do czystych butelek, zakorkować czystymi, wyparzonymi korkami.

Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

  Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.