dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Cassoulet z kaczki lub gęsi

         

         

     
  • ½ kaczki lub ¼ gęsi
  • 20 dkg mięsa wieprzowego bez kości
  • 10 dkg parówek
  • 20 dkg fasoli białej
  • 20 dkg warzyw (bez kapusty)
  • 5 dkg cebuli
  • 4 dkg tłuszczu
  • 5 dkg koncentratu pomidorowego
 
  • 3 dkg masła
  • 3 dkg tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanej zieleniny
  • ¼ szklanki czerwonego wina
  • sól, pieprz
 
   
   Fasolę zalać na dwanaście godzin ostudzoną, przegotowaną wodą, a następnie w tej samej wodzie ugotować prawie do miękkości. Kaczkę lub gęś sprawić (Obróbka wstępna drobiu) i porąbać na dość duże kawałki. Cebulę obrać, posiekać, wraz z mięsem i kaczką zrumienić na gorącym tłuszczu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, drobno posiekać, wymieszać z parówkami pokrojonymi w talarki, dodać do zrumienionego mięsa i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Dodać czosnek roztarty z solą, koncentrat pomidorowy, osolić, dodać szczyptę pieprzu i dalej dusić powoli pod przykryciem około 30 minut, dodając pod koniec duszenia ¼ szklanki wina czerwonego. W czasie duszenia uzupełniać odparowaną wodę.
 
   Potrawę przełożyć do rondla do zapiekania, wymieszać z gotowaną fasolą, posypać połową ilości tartej bułki, skropić połową ilości stopionego masła i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy na powierzchni utworzy się zrumieniona warstwa, pokruszyć ją widelcem, wymieszać zawartość rondla, a następnie wyrównać powierzchnię, posypać ją resztą tartej bułki, skropić resztą stopionego masła i jeszcze raz zapiec. Przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.