dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Chłodnik błyskawiczny z kwaśnego mleka (potrawa szybka)

 
     
 
  • 1 ¼ l kwaśnego mleka
  • ¼ l wody
  • 2 kostki przyprawy do zup
  • koncentrat „Barszcz błyskawiczny”
  • 4 łyżki siekanego koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
  • 15 dkg okrawków pieczonego mięsa
  • 15 dkg okrawków szynki lub kiełbasy
  • 15 dkg ogórków
  • 2 jaja (ugotowane na twardo)
     
             
     

  Kwaśne mleko ochłodzić, dokładnie rozmącić trzepaczką do piany.

  Zagotować ¼ l wody i dodać do niej koncentrat barszczu i 2 kostki przyprawy do zup, roztwór ochłodzić. Ogórki umyć, obrać, jaja obrać, grubo posiekać.

  Ogórki, mięso i wędlinę pokroić na cienkie, wąskie paski.

 

  Mleko wymieszać z roztworem barszczu, przygotowanymi składnikami i siekaną zieleniną, dodać do smaku pieprz, sól, cukier i kwasek cytrynowy.

  Podawać dobrze ochłodzony.