dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Chłodnik buraczkowy

         

 

     

 

         

 

     
  • 1 l mleka kwaśnego;
  • 1 szklanka śmietany;
  • 4—5 buraczków;
  • 2 świeże ogórki;
 
  • 1 pęczek rzodkiewek;
  • szczypiorek, koperek;
  • 2 jaja ugotowane na twardo;
  • pieprz, cukier do smaku;
     
       
 
  1. Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  2. Ogórki umyć, obrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi, opłukanymi rzodkiewkami.

  3. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać buraczki, rzodkiewki, ogórki, posiekaną zieleninę oraz pokrajane w cząstki jajka, doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin przed zjedzeniem.