dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Chłodnik I

 
     
składniki:
  • 20 dkg kości cielęcych
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 20 dkg botwinki (1 pęczek młodych buraczków z liśćmi)
  • 1 ¼ l wody
  • ocet, sól, cukier
  • ¼ l śmietany
  • 2 jaja
  • 2 dkg mąki
  • ¼ l kwasu burakowego
  • 10 dkg surowego ogórka
  • 20 dkg cielęciny pieczonej
  • 8 raków
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku
     
              
     

  Kości opłukać, oczyścić, zalać zimna wodą, gotować. Pod koniec osolić, dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, ugotować. Botwinę opłukać bardzo starannie pod bieżącą wodą, pokroić w paski, ugotować pod przykryciem w niedużej ilości lekko zakwaszonej wody. Jajka umyć, ugotować na twardo. Schłodzić, obrać, pokroić w talarki lub ćwiartki.

  Raki ugotować "Potrawy z raków".

  Cielęcinę pokroić w kostkę. Wywar przecedzić, połączyć z botwiną, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.

    Dodać kwas burakowy, śmietanę, przyprawić czosnkiem roztartym z solą i cukrem. Włożyć jaja, cielęcinę, ogórki, szyjki rakowe i mięso z łapek, wsypać sikany koperek i szczypiorek.
     
Chłodnik podawać ostudzony.