dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Chłodnik II (ogórkowy)

 
     
 składniki:
  • 40 dkg cielęciny z kością
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 30 dkg buraków
  • 1 ¼ l wody
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 1 l kwasu ogórkowego
  • 3 dkg mąki
  • ¼ l śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżka siekanego koperku i szczypiorku
  • sól, cukier
     
              
     

  Kości cielęce opłukać, zalać zimną wodą, gotować. Dodać mięso, osolić, dalej gotować. Włożyć oczyszczone warzywa, ugotować do miękkości.

  Buraki opłukać, ugotować w skórce. Jaja umyć, ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Wywar przecedzić, dodać obrane buraki starte na tarce o dużych otworach, podprawić zawiesiną z mąki i zimnej wody, zagotować.

  Połączyć ze śmietaną i ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kostkę. Przyprawić do smaku solą, cukrem, kwasem ogórkowym.

    Włożyć gotowaną cielęcinę pokrojoną w kostkę i jaja pokrojone w ćwiartki lub talarki. Wsypać koperek lub siekany szczypiorek. (Do chłodnika ogórkowego można dodać mięso z raków).
     
Chłodnik podawać ostudzony.