dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Chłodnik z botwinką z kwaśnego mleka

 
 
  • 1 l kwaśnego mleka
  • ⅛ - ¼ l śmietany
  • 15 dkg świeżych ogórków
  • sól, cukier
  • cytryna lub ocet
  • ⅛ l kwasu buraczanego
  • 30 – 40 dkg botwinki (2 pęczki)
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku
   
 
     
Botwinkę starannie opłukać, pokroić w cienkie plastry, ugotować w małej ilości lekko zakwaszonej, osolonej i ocukrzonej wody. Ogórki cienko obrać poszatkować. Botwinkę ostudzić. 
Mleko kwaśne roztrzepać ze śmietaną, dodać botwinkę, ogórki, jaja pokrojone w talarki, koperek i szczypiorek, wlać kwas burakowy, wymieszać.