dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciasta ucierane

Ciasta ucierane należą do grupy ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu wykazują również właściwości ciast biszkoptowych. Wynika to z proporcji surowców – jak w ciastach półkruchych i z techniki wykonania zbliżonej do ciast biszkoptowych. Z tego względu stanowią w pewnym sensie odrębną grupę ciasta. Jest bardzo duża różnorodność receptur, wiele możliwości stosowanie różnych dodatków, dlatego asortyment tych ciast jest bardzo bogaty. Ze względu na łatwość i szybkość ich przygotowania cieszą się one dużą popularnością. Wypieka się z nich różnego rodzaju baby i placki, keksy, spody do ciast owocowych i in. Skład surowcowy tych ciast to mąka, jaja, tłuszcz, cukier, a czasem też mleko śmietana lub woda, środki spulchniające jak soda, czy proszek do pieczenia, dodatki smakowe i zapachowe. Pewną odmianą ciasta ucieranego jest ciasto piaskowe, gdzie część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. … Przy ucieraniu mechanicznym tłuszcz ucieramy z cukrem i z jajami bez rozdzielania żółtek od białek, przy ręcznym ucieraniu pod koniec dodajemy białka ubite na pianę.

Tradycyjne przygotowanie ciasta ucieranego:

  1. przygotowanie formy: wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką,
  2. mąkę wraz ze środkiem spulchniającym przesiać przez sito,
  3. tłuszcz ucierać bardzo dokładnie (w makutrze) do uzyskania pulchnej i jednolitej masy, dodając na przemian kolejne żółtka i cukier,
  4. stopniowo dodawać do masy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, albo z sodą,
  5. dodać sparzone bakalie, oprószone mąką, dokładnie wymieszać,
  6. białka z jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z masą ciasta, mieszając delikatnie,
  7. przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej foremki,
  8. wstawić foremkę do lekko nagrzanego piekarnika, następnie stopniowo podnosić temperaturę do 160—180°C,
  9. czas pieczenia zależy od szczegółowego przepisu,
  10. przestudzone ciasto posypać cukrem—pudrem albo polukrować, można przeciąć i przełożyć dowolną masą.