dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciastka półfrancuskie śmietankowe z jabłkami
(jabłka w szlafrokach)

 
 
ciasto półfrancuskie śmietankowe:
  • 25dkg mąki pszennej luksusowej
  • 22 ½ dkg masła
  • 1 jajo
  • 2 surowe żółtka
  • 10 dkg śmietany (5 łyżek)
  • 60 dkg jabłek
  • 6 dkg cukru-pudru do posypania
  • wanilia
  • 15 dkg marmolady lub ucieranej róży cukrowej
   

 

 

Przyrządzić ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, śmietanę, szybko zarobić ciasto. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką, wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin. Jabłka umyć, obrać pokroić na połówki, wybrać gniazda nasienne.

Ciasto wywałkować na grubość ½ cm, kroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środku układać połówki jabłek, do których włożyć po ½ łyżeczki gęstej marmolady lub konfitur. Cztery rogi zlepić w środku – dokładnie nad jabłkiem, tak aby owoc był zakryty.

             

Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec przez 20–30 minut. Gdy jabłka są miękkie a ciasto zrumienione na jasnozłoty kolor, wyjąć.

Gorące ciastka oprószyć obficie cukrem z wanilią.

Jabłka w szlafrokach można również przyrządzić w cieście krucho-drożdżowym.