dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciastka półfrancuskie serowe z marmoladą


 
 
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg dobrze odciśniętego sera (twarogu)
  • 25 dkg masła
  • ½ jaja
  • 30 – 40 dkg marmolady
  • 6 dkg cukru-pudru do posypania
  • wanilia
  • ½ jaja do smarowania
 

 


 
Biały, dobrze odciśnięty, niekwaśny ser przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać ser, jajo, zagnieść szybko ciasto jak na pierogi. Jeżeli ser jest bardzo odciśnięty, dodać 2 – 3 łyżki śmietany. Wywałkować na grubość 12/ cm, kroić w kwadraty 7x7, na środek nakładać marmoladę, zwinąć w rulonik, zakończenie ciasta dać pod spód. Układać na prostokątnej, szerokiej blasze. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajem. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 20 minut. Gorące oprószyć cukrem z wanilią.