dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciastka półfrancuskie serowe z masą owocową


 
  ciasto serowe:
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg dobrze odciśniętego sera (twarogu)
  • ½ jaja

masa owocowa:

  • 3 białka
  • 30 dkg cukru-pudru
  • 20 dkg poziomek lub malin albo marmolady
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
 

 


 
Przyrządzić ciasto serowe według przepisu „Ciastka półfrancuskie serowe z marmoladą”. Wałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 5–6 cm, upiec na jasnozłoty kolor. Przyrządzić masę owocową (Masa z piany surowej, Nadzienia z ciast i tortów). Zimne krążki nakładać masą z piany w formie piramidek. Najlepiej masę wyciskać z woreczka cukierniczego lub „szprycki”.