dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkę

         

 

     
     

 

         

 

     
  • 30 dkg mąki (1½ szklanki),
  • 10 dkg cukru (5 łyżek),
  • 1 jajo,
  • 2 żółtka,
 
  • 15 dkg margaryny,
  • 1—2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier wanilinowy lub esencja zapachowa,
     
   
  maszynka do wyciskania ciastek
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną.

  2. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki połączonej z margaryną. Szybko wyrobić ciasto.

  3. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką. Wychodzące z maszynki ciasto kroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i przenosić łopatką na blachę.

  4. Ciasto to można również rozwałkować, ciastka wycinać przy pomocy foremki lub szklanki. Piec przez 10—15 minut w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.