dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem

 
 
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg tłuszczu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • ½ paczki proszku spulchniającego
  • ¾ łyżki śmietany
  • 5 dkg orzechów włoskich
  • wanilia
  • skórka z cytryny
  • 5 dkg grubego cukru kryształu do posypania
  • 1 białko
 
 

Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem i proszkiem, zrobić dołek, wbić 1 jajko, dodać żółtko, śmietanę, zmielone orzechy, skórkę cytrynową i wanilię. Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, wywałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami dowolne wzory. Układać na posmarowanej blasze, smarować rozmąconym białkiem, posypać grubym kryształem, nakłuć w wielu miejscach.

Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku. Gorące zdejmować z blachy, układać na deseczce.

Po ostudzeniu przełożyć na okrągły, płaski szklany półmisek (smaczne są również bez orzechów). Zamiast orzechów można dać 3 dkg maku.