dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto „Pijak”

            

 

ciasto pijak
           

 

ciasto bezowe:
  • 6 białek,
  • 15 dkg cukru,
  • 15 dkg maku,
  • 15 dkg kokosu,
 
 krem:
  • ½ mleka,
  • 1 ½ kostki masła,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanej,
  • cukier, cukier waniliowy,
  • 100 g wódki 40%,
  • okrągłe biszkopciki,
polewa czekoladowa,
       
  1. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Alkohol i rodzynki użyć do dalszego przygotowania ciasta.

  2. Przygotowanie ciasta bezowego: białka ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru, po ubiciu dodać mak, kokos i proszek do pieczenia. Suszyć bezy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez 30 minut.

  3. Przygotowanie kremu: ugotuj budyń dodając do wrzącego mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej i kartoflanej, cukier waniliowy. Dodać tyle zwykłego cukru, aby był słodki. Utrzeć masło, połączyć je stopniowo z budyniem, dodać żółtko i wódkę.

  4. Ciasto posmarować kremem, na wierzchu układać okrągłe biszkopty nasączone alkoholem. Na środku każdego biszkopcika położyć namoczoną w wódce rodzynkę.. Polać  polewą czekoladową