dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciasto biszkoptowe - pieczenie ciasta

 
  1. Do wyrobu ciasta biszkoptowego używa się świeżych jaj, cukru grysikowego lub cukru-pudru oraz dodatków sypkich tj. mąki pszennej najlepszego gatunku, mąki ziemniaczanej, orzechów lub migdałów mielonych, wreszcie kakao lub chleba razowego.
  2. Ciasto biszkoptowe sporządza się w następujący sposób: jaja umyć, mąkę przesiać, formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, pianę ubić, wyłożyć na żółtka na przemian warstwami pianę i mąkę, wymieszać lekko łopatką i włożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Forma powinna być napełniona do ¾ wysokości, gdyż ciasto silnie wyrasta i mogłoby się przelać przez brzegi formy. Wyrastanie i pulchność ciasta zależą od dokładnego utarcia żółtek i starannego ubicia piany (należy na to zwrócić szczególną uwagę).
  3. Aby ciasto biszkoptowe się udało piekarnik powinien być odpowiednio nagrzewany. Ciasto powinno rosnąć w piekarniku równomiernie, niezbyt prędko, powierzchnia powinna ścinać się powoli, potem twardnieć i rumienić. Piekarnik należy nagrzewać powoli do temperatury 160°C. Ciasto do chwili wyrośnięcia należy ogrzewać od spodu, potem silnie od góry (z boku) w celu zrumienienia powierzchni.
  4. Aby biszkopt miał równą grubość ciasto trzeba umieścić w piekarniku dokładnie poziomo, w przeciwnym razie zlewa się ono w jedną stronę i placek po upieczeniu nie jest równy.
       biszkopt
  1. Oprócz ciasta biszkoptowego podstawowego można sporządzić ciasto biszkoptowe „parzone”. Utarte z cukrem żółtka ubija się wówczas nad parą (Desery studzone i kremy) i dolewa wrzącą wodę, ciągle ubijając. Gęstniejącą masę zdejmuje się z pary i ubija do ostudzenia. Na zimną masę należy ułożyć warstwami na przemian pianę i mąkę, wymieszać składniki. Ciasto włożyć do formy i upiec.
  2. Można również sporządzać ciasto biszkoptowe stosując ubijanie jaj w całości z cukrem na parze. Po uzyskaniu puszystej masy zdejmuje się jaja z pary i ubija do zupełnego ostudzenia, po czym łączy się z sypkim dodatkiem. Z ciasta biszkoptowego sporządza się krążki tortów, krajanki, drobne ciasteczka oraz wyroby z dodatkiem bakalii.
  3. Stopień upieczenia poznaje się po tym, że wetknięta w ciasto drewniana szpilka jest po wyjęciu sucha, a ciasto odstaje od brzegów formy.