dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto cytrynowe

   
     
składniki:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dkg masła
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
             
polewa:
  • 2 cytryny
  • ¼ kg cukru pudru (1 ½ szklanki)
  • 10 dag roztopionego masła

Jaja ubić z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć a następnie przesiać. Mąkę z proszkiem wsypać do masy z jajek i cukru. Wymieszać. Na końcu dodać roztopione, schłodzone masło.
Piec w foremce do keksu w 160oC przez około 40 minut.

             

Przygotowanie polewy:


Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryn, cukier puder i roztopione masło dokładnie wymieszać. Upieczone ciasto jeszcze gorące nakłuwać gęsto widelcem i polać polewą.

Poczekać aż polewa wsiąknie w ciasto.


Ciasto jest najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.



/wg siostry Leonilli/