dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto cytrynowe

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki 650;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 2 jaja;
  • ¾ szklanki oleju;
  • 1¾ szklanki cukru;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny;
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu;
 
Mąkę przesiać przez sito, dodając sól i proszek do pieczenia. Do dużej misy dodawać kolejno pozostałe składniki ciągle mieszając, na koniec porcjami dodawać mąkę. Wlać do foremki „z kominkiem”, piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
W piekarniku elektrycznym powinien być wyłączony termo obieg, włączyć grzanie z góry i z dołu. Kiedy uzyskamy na wierzchu ładną skórkę można wyłączyć górne grzałki piekarnika. Sprawdzamy, czy ciasto jest już upieczone przy pomocy patyczka. Pozostawiamy do przestygnięcia, jeszcze ciepłe polewamy przygotowanym lukrem.

Lukier:

  • ¾ szklanki zwykłego cukru;
  • ¼ szklanki soku z cytryny;