dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto czekoladoweczekoladowe ciasto - krojenie ananasów czekoladowe ciasto 3

ciasto czekoladowe

         

 

     
Składniki ciasta:
  • 40 dkg czekolady 60%;
  • 30 dkg masła;
  • 10 jaj;
  • 22 ½ dkg cukru;
  • 3 łyżeczki kakao;
  • szczypta soli;
 
Do przybrania:
  • ¼ l śmietany 36%;
  • owoce – świeże lub mrożone;
     
  1. Rozdzielić żółtka od białek.
  2. Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , na małym ogniu, nie mieszając ich zbyt gwałtownie.
  3. Utrzeć żółtka z drobnym cukrem, aż zrobią się puszyste, zgęstnieją i zjaśnieją.  
  4. Roztopioną czekoladę z masłem przestudzić. Białka ubić na pianę, tak aby była jeszcze płynna. Kakao przesiać przez sitko, aby nie miało grudek, zmieszać żółtka z czekoladą, dodać przesiane wcześniej kakao.
  5. Pianę z białek dodawać porcjami, za każdym razem trochę mieszając. Na koniec dodać szczyptę soli, wymieszać tak, żeby nie było widać piany, wlać do formy o średnicy 30 cm.
 
  1. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 35 minut.
  2. Nakłuć ciasto płytko przy powierzchni, ciasto jest gotowe kiedy widelec jest prawie czysty. Po wyjęciu przykryć ciasto papierem, położyć na nim płaski talerzyk o nieco mniejszej powierzchni i przycisnąć, aż ciasto ostygnie aby wyrównać powierzchnię dla późniejszego przybrania.  
Przed podaniem przybieramy bitą śmietaną i posypujemy świeżymi lub mrożonymi owocami (truskawki, maliny, porzeczki) albo (czarna jagoda, czarna porzeczka, jeżyny).