dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto drożdżowe świąteczne

 
            
(ciasto na makownik - makowiec - bardziej pracochłonne, ale lepsze);
    

 

makowiec

    
  • 30 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg cukru—pudru,
  • 15 dkg masła,
  • 2 jaja lub 1 jajo i 2 żółtka,
  • ½ szklanki mleka,
  • 4 dkg drożdży,
  • szczypta soli
   
 
  1.  Przyrządzamy je z 30 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru—pudru, 15 dkg masła, 2 całych jaj (lub 1 jaja i z 2 żółtek), ½ szklanki mleka, 4 dkg drożdży i szczypty soli.
     
  2.   Masło ucieramy z cukrem. Gdy jest dobrze utarte, dodajemy stopniowo jaja, sól i rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Na końcu dodajemy mąkę i dokładnie, ręką wyrabiamy ciasto.
     
  3.   Ciasto powinno po wyrobieniu rosnąć (przykryte serwetką) nie krócej niż godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy nadając mu kształt prostokąta, smarujemy je białkiem (aby farsz nie odstawał od ciasta) i równocześnie pokrywamy farszem.
     
  4.   Ciasto zwijamy dość ciasno, końce dokładnie zasklepiamy i podwijamy pod spód. i tak przyrządzony makowiec powinien, ułożony w natłuszczonej formie, podrosnąć przed pieczeniem. Czas pieczenia: 45—50 minut.
     
  5.   Po upieczeniu i ochłodzeniu makowniki można polukrować lukrem cytrynowym i zanim lukier zastygnie, posypać drobno posiekanymi, lekko zrumienionymi migdałami.