dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciasto drożdżowe z owocami (Marysi)

         

  

  • 2 szklanki mąki
  • 3½ dkg drożdży
  • 3 jaja
 
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • sól
  • ½ kg owoców (maliny, truskawki, jagody)
   
 
Do miski wsypać szklankę mąki, pokruszone drożdże, wlać wymieszane 3 jaja i pół szklanki cukru, ½ szklanki mleka, wymieszać łyżką, dodać ½ szklanki oleju, po wierzchu posypać resztą mąki, dodać sól. Pozostawić przykryte ściereczką na około 2 godziny. Wymieszać łyżką (można użyć miksera). Ciasto przelać na blachę do pieczenia (30 x 25 cm).
 
Owoce ułożyć niezbyt gęsto – co 2 cm. Posypać kruszonką. Włożyć do niezbyt gorącego piekarnika, piec w 200°C przez 15 minut, w 180°C 10 minut. Gdy ciasto jest upieczone wyjąć i ostudzić. Polać lukrem cytrynowym w esy-floresy.