dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Ciasto drożdżowe na pizzę

Składniki ciasta:

  • ½ kg mąki tortowej,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100ml mleka,
  • 100 ml letniej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 60 ml białego wina,
  • 2 łyżki oliwy.
  1. Rozpuścić drożdże w mleku i wodzie, dodając wino i cukier. Odstawić na 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja.
  2. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, wlać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto, zwracając uwagę na konsystencję ciasta.
  3. Pozostawić do wyrośnięcia w misce skropionej oliwą w ciepłym miejscu, przykryte lnianą, czystą ściereczką. Ciasto musi co najmniej podwoić swoją objętość (czas zależy od temperatury, około 1 godziny).
  4. Podzielić na trzy porcje, ponownie wyrabiać ręką każdą z nich, następnie uformować placki na pizzę.