dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciasto francuskie

  Ciasto składa się z wielu cieniutkich warstw, zwanych listkami. Jest bardziej delikatne niż półfrancuskie i bardziej się listkuje.

Przyrządzanie ciasta francuskiego:

 

 

przyrządzanie ciasta podstawowego – z mąki, jaja i wody z dodatkiem soli zagniata się ciasto kluskowe o gęstości ciasta na pierogi,

przygotowanie ciasta maślanego – schłodzone masło sieka się z mąką na jednolitą masę, formuje prostokąt i odstawia do wychłodzenia,

wałkowanie ciasta – ciasto kluskowe wałkuje się, nadając mu kształt koła, na środku umieszcza się ciasto maślane, składa się „w kopertę”. Po złożeniu wałkuje się wałkuje się ciasto ponownie na grubość 2 cm, składa na 3 części i wynosi w chłodne miejsce na 20 minut. Powtarzamy wałkowanie cztery razy. W czasie chłodzenia ciasto należy przykryć, aby nie wysychało
Pieczenie ciasta francuskiego powinno przebiegać w temperaturze 300°C. Niższa temperatura powoduje wytapianie się tłuszczu z ciasta, w związku z czym ciasto nie „listkuje” się po upieczeniu.