dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Ciasto francuskie pieczenie

 

Ciasto francuskie - składniki:

ciasto maślane:
  • 30 dkg masła lub margaryny
  • 10 dkg mąki
ciasto podstawowe (kluskowe):
  • 20 dkg mąki
  • ½ jajka
  • woda
  • ½ łyżki octu (6%)
 

 


 

Przyrządzić ciasto maślane: mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać na jednolitą masę.

Przyrządzić ciasto podstawowe: z mąki, wody, octu, ½ jaja zagnieść ciasto jak na pierogi. Starannie wyrobić, wywałkować, nadając kształt koła, środek ciasta pozostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane, ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować, przyciskając lekko (aby ciasto nie popękało).

Nadać formę prostokąta, złożyć na trzy części, włożyć owinięte w serwetkę do lodówki lub zamrażarki. Powtórzyć wałkowanie 3 razy co 15 – 20 minut, nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blachę, wstawić do bardzo gorącego piekarnika (300°C).

Piec około 15 minut. Gdy ciasto lekko się zrumieni na jasnozłoty kolor, wyjąć i ostudzić.